Confidențialitate. Profesionalism. Înțelegere.
Demența Alzheimer
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este o afecțiune a creierului in care are loc distrugerea neuronilor (celulele din creier) și a legăturilor dintre aceștia, cu scăderea volumului creierului, ceea ce duce la o multitudine de simptome care sunt reunite sub denumirea de demență. Astfel, rezultatul bolii Alzheimer este apariția unor tulburări grave de:
- memorie
- învățare
- gândire și judecată
- calcul aritmetic simplu
- vorbire
- personalitate și comportament
Care este cauza?
Cauza precisă nu este cunoscută. La apariția bolii participă mai mulți factori (de exemplu, factori genetici, tulburări de circulație la nivelul creierului, acumulare de substanțe toxice care distrug neuronii etc.)
Cum evoluează?
De la debutul bolii până la deces există o durată medie de circa 8-10 ani. Evoluția bolii este treptată, cu accentuarea progresivă a deficitelor cognitive și comportamentale. Acestea pot fi grupate în trei stadii, de la ușor la sever.
A. Demență Alzheimer cu deficit cognitiv ușor (stadiul precoce)
- Persoana poate funcționa independent (încă poate conduce, lucra, participa la activități sociale), dar simte că are dificultăți de memorie, precum uitarea unor cuvinte familiare sau unde sunt puse diverse obiecte din casă, uită pentru ce a mers într-o cameră sau ce a vrut să spună.
- Familia și prietenii încep să observe dificultățile:
- Găsește mai greu cuvintele potrivite sau numele persoanelor
- Are dificultăți în efectuarea sarcinilor de muncă
- Uită materialul pe care tocmai l-a citit
- Dificultăți în înțelegerea imaginilor și a legăturilor spațiale dintre obiecte. Pot avea dificultăți în a citi, a aprecia distanța, a determina culoarea sau contrastul, ceea ce duce la dificultăți de conducere auto.
- Pierde sau pune în locuri nepotrivite obiecte de valoare (chei, portofel)
- Are dificultăți în planificarea și organizarea activităților
- Acest declin nu afectează semnificativ funcționarea de zi cu zi, dar este afectată performanța în muncă, uitarea este mai accentuată, este afectată capacitatea de concentrare și organizare, are dificultăți în rezolvarea problemelor cotidiene și în efectuarea unor sarcini mai complexe.
B. Demența Alzheimer în stadiul mediu
- Au dificultăți mai mari de a face anumite lucruri, precum plata facturilor, dar își amintesc detalii semnificative din viața personală.
- Pot prezenta schimbări rapide ale dispoziției, de la o stare de calm, la plâns, mânie, agresivitate, fără un motiv aparent. Pot intra într-o stare de confuzie, pot prezenta anxietate, suspiciozitate sau dependență de un membru al familiei.
- Confundă cuvintele, devine frustrat sau mânios, se comportă într-un mod neașteptat (ex. Refuză să facă baie), își exprimă cu dificultate gândurile și efectuează cu dificultate sarcinile zilnice obișnuite (să mănânce, să se îmbrace)
- Uită evenimente sau aspecte din viața personală
- Devine retras, nu mai participă la evenimente sociale
- Nu își mai amintește adresa, numărul de telefon, școala pe care a urmat-o
- Nu mai știu unde sunt sau în ce zi se află
- Au nevoie de ajutor în a alege hainele potrivite
- Dificultăți în a controla urinarea sau scaunul
- Modificări de somn: doarme ziua, devine neliniștit noaptea
- Se rătăcește, se pierde în cartier, nu mai știu cum au ajuns acolo și cum să se întoarcă acasă
- Se modifică personalitatea și comportamentul: devine suspicios, apar idei delirante, comportamente repetitive (frecatul mâinilor, pișcatul tegumentelor)
- Scăderea judecății. Se pot îmbrăca nepotrivit: cu multe haine într-o zi călduroasă sau cu puține haine când e frig. Pot da sume mari de bani pe produse la Teleshoping. Tipic: Iau decizii problematice.
- Probleme cu scrisul și vorbitul. Uită cuvinte simple sau înlocuiesc cuvintele cu altele, neobișnuite, astfel că vorbirea sau scrisul sunt greu de înțeles. De exemplu, nu găsesc cuvântul periuță de dinți și spun acel lucru pentru gură. Tipic: au dificultăți ocazionale de a găsi cuvântul potrivit
- Asociat apar: retragere socială, labilitate emoțională, scăderea capacității intelectuale, dificultăți în îndeplinirea unor sarcini simple (pregătirea mesei), negarea simptomelor (pacientul nu recunoaște că are probleme).
- Persoana nu mai poate realiza activitățile normale de zi cu zi (îmbrăcare, baie) fără ajutor din partea altor persoane. Alte simptome: pierderi accentuate de memorie, confuzie, scăderea judecății.
- Retragere din activitățile sociale. Pacientul evită relațiile cu alți oameni, participarea la evenimente sportive, sociale sau alte hobbiuri. Devin pasivi, stau in fața televizorului ore întregi, dorm mai mult ca de obicei sau nu mai fac nimic peste zi.
Demența Alzheimer severă (stadiu avansat)
- Își pierd capacitatea de a răspunde la mediul din jur, de a purta o conversație și de a-și controla mișcările.
- Pot spune anumite cuvinte sau fraze, dar nu pot spune dacă îi doare ceva, decât cu mare dificultate
- Necesită ajutor continuu pentru activitățile zilnice
- Nu mai sunt conștienți de experiențele recente.
- Pierd abilitatea de a merge, de a se așeza și chiar de a înghiți
- Nu se mai pot îngriji, nu mai pot vorbi, nu se mai pot deplasa, nu mai zâmbesc.
- Au nevoie permanentă de cineva care să îi ajute pentru îmbrăcat, servirea mesei, utilizarea toaletei, alte activități de auto-îngrijire. Apar tulburări severe de somn, devin incontinenți (urinează pe ei), apar modificări de personalitate, idei delirante, anxietate, pierderi severe ale memoriei, cu incapacitatea de a-i recunoaște pe cei din familie.
- Devin vulnerabili la infecții, mai ales la pneumonie, care poate fi cauză de deces.
Boala debuteaza treptat, dar cu deteriorarea constanta a funcțiilor psihice
Initial pacientul începe să uite. La început își dă seama de acest lucru, dar apoi nu mai conștientizează problemele de memorie: uită cum se numesc anumite obiecte, uită să stingă aragazul, uită mâncarea pe foc, pierde lucruri, uită ce a făcut cu puțin timp în urmă, uită numele unor persoane apropiate, din familie, uită profesia, ziua nașterii, chiar numele propriu.
Are dificultăți în efectuarea de calcule simple
Ulterior apar alte simptome, pe măsură ce boala evoluează:
- Devine dezorientat: nu mai știe data în care se află (luna, ziua, anul), nu știe locul în care se află și, ca urmare, începe să se rătăceasca, nu mai știe să ajungă acasă
- Identifică greșit persoanele: spune despre persoane străine că le cunoaște. Ulterior nu mai recunoaște membrii familiei, iar în final nici propria lui imagine în oglindă.
- Vorbește tot mai greu, își găsește cu dificultate cuvintele, repetă ce aude, repetă aceleași cuvinte sau propozitii, pronunță cu dificultate cuvintele, nu mai poate fi înțeles de cei din jur, iar în cele din urmă ajunge mut
- Nu se mai poate discuta logic cu bolnavul, nu mai gândește logic, nu își mai poate planifica și controla comportamentul
- Devine depresiv, neliniștit sau iritabil
- Își pierde capacitatea de a se autoîngriji: nu se mai poate alimenta, îmbrăca, nu își mai menține igiena personală
- Nu mai poate scrie
- Halucinații: vede lucruri care nu există
- Idei delirante: spune și crede lucruri ciudate, care nu sunt reale (că partenerul îl înșeală, că vecinii sau rudele vor să îi ia casa, vor să îi facă rău sau să îl otrăvească etc.)
- Tulburări de somn, cu insomnii severe
- Devine agitat, mai ales seara
- Colectează lucruri inutile (sticle, haine, diverse obiecte)
- Poate deveni retras, apatic
- Comportament dezinhibat: glume nepotrivite, familiaritate excesiva cu străinii, nu ține cont de regulile de interacțiune socială, dezinhibiție sexuală cu creșterea dorinței sexuale
- Agresivitate, violență: îi lovește pe membrii familiei, strigă, amenință, distruge lucruri
- Tulburări de alimentație: mănâncă foarte mult sau, dimpotrivă, nu mănâncă
- Merge tot mai greu, cu riscuri mari de a cădea si de a se produce fracturi
- În fazele finale nu mai merge la toaletă, nu mai poate înghiti, tremură, pot apărea convulsii si ajunge imobilizat la pat
În ce constă tratamentul?
Nu există deocamdată un tratament care să vindece boala. Evoluția demenței este CONTINUĂ ȘI IREVERSIBILĂ! Tratamentul medicamentos are rolul de a:
- reduce ritmul de evoluție a bolii (deteriorarea memoriei)
- menține cât mai mult o calitate acceptabilă a vieții pacientului
- controla simptomele supărătoare și deranjante (tulburările de somn, agitația, comportamentul agresiv, ideile delirante)
Ce trebuie să știe familia bolnavului?
- Demența se va accentua în timp, chiar dacă pot exista perioade scurte în care lucrurile par că merg spre bine.
- Să recunoască faptul că pacientul își pierde abilitățile: pacientul NU MAI POATE să îndeplinească cerințele familiei. Cerințele vor fi simple și vor fi anulate dacă produc supărare sau mânie pacientului.
- Nu se va confrunta pacientul cu privire la deficitele pe care le are (nu trebuie acuzat că uită sau că nu face ceea ce i se cere)
- Pacientului i se vor da frecvent explicații, va fi orientat, i se vor reaminti repetat anumite lucruri.
- Se va interzice condusul autovehiculelor sau operarea cu mașini/utilaje
- Pacientul va fi supravegheat și îngrijit CONTINUU.
- NU va fi lăsat singur în afara locuinței, pentru evitarea rătăcirilor.
- Adaptarea spațiului de locuit (înlăturarea lucrurilor care îl pot împiedica, mobilier fără colțuri, adaptarea băii).
- Urmărirea apariției de noi simptome (agresivitate).
- Urmărirea apariției unor efecte adverse ale tratamentului
- NU se va întrerupe tratamentul, deoarece se accentuează evoluția bolii.
- Atenție la factorii care pot declanșa agitația bolnavului: cerințe excesive de la bolnav, persoane care îl frustrează, dureri netratate, constipație, foame, efecte adverse ale medicamentelor, aglomerație, plictiseală
- Asigurarea unui mediu calm, fără solicitări exagerate.
- Menținerea unei Igiene a somnului: orar regulat de culcare şi trezire, limitare somn în cursul zilei, evitare consum lichide seara, efectuarea de activități pe parcursul zilei.